STAP- budget

Wat is het STAP-budget?
Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Geïnteresseerden kunnen deze subsidie bij Mulder Training gebruiken voor het volgen van een heftruckcursus, VCA cursus of rijopleiding, om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Ook mag de subsidie worden aangevraagd voor nascholingscursussen Code95. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

Waarom?
Mensen die zich laten om- of bijscholen kunnen voorkomen dat ze hun baan verliezen. Ook hebben zij meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de logistiek, transport, zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn. Voor mensen met zware beroepen, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kunnen zij op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.

Voor wie?
Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan diverse criteria voldoen:

  • Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
  • Je scholing start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.

Hoe?
Het STAP-budget wordt uitgevoerd door UWV. Zodra de aanvraagtermijn start, kun je je via het UWV inschrijven. Nadat het STAP-budget is toegekend, ontvangt Mulder Training het bedrag.

Meer weten?
Lees hier de meest gestelde vragen over deze subsidieregeling.