Medische keuring

Om een praktijkexamen C/ CE te mogen afleggen of om je rijbewijs C/ CE te verlengen is het van belang dat je tijdig een medische keuring ondergaat. Tijdens deze (rijbewijs) keuring wordt getoetst of je gezond genoeg bent om met een vrachtwagen deel te nemen in het verkeer. Voordat je de medische keuring plant, koop je online bij CBR, via mijn.cbr.nl de Gezondheidsverklaring CDE en je beantwoordt de vragen. Je krijgt binnen 8 weken een mail terug, met een code. Zodra je deze hebt ontvangen, kun je de rijbewijskeuring plannen.

Dit kan onder andere via Ontzorgdesk (0527 960198) op Urk. De mail met de code neem je mee naar de keuring. De arboarts verstuurt de ingevulde formulieren dan digitaal naar CBR. De verwerking van deze keuring kan tot 12 weken duren. Bij lichamelijke beperkingen die aanvullend onderzoek vereisen, kan de procedure langer in beslag nemen.

Tot slot nog twee tips:

  • Tip voor rijleskandidaten: vul op de gezondheidsverklaring bij categorieën zowel C, als CE in. Ook als je (nu) niet van plan bent CE te behalen. Mocht je later CE gaan doen, dan hoeft dit proces niet opnieuw.
  • Tip voor chauffeurs: indien je rijbewijs nog (lang) niet verloopt, kun je deze ook alleen vernieuwen. Je nieuwe Code95 komt er dan op, maar de geldigheid van je rijbewijs zelf blijft gelijk. In dat geval hoef je geen gezondheidsverklaring in te dienen, en medische keuring te doen!